“Het kon voor ons niet mooier!”
Op 14 februari was het dan eindelijk zover: het eerste testmoment van het Technolab op College de Brink in Laren. Projectleider Reza Steenkamp: “We zouden voor de kerstvakantie starten maar dat werd geannuleerd vanwege corona. Ik ben een heel gelukkig mens dat het nu wel kon plaatsvinden en met goed resultaat!”
De 26 groep 8-leerlingen van De Parel in Huizen bezochten het programma, van 9.30 uur tot 12.30 uur, met de vaste leerkracht en een paar ouders. Na Reza’s welkomstwoord gingen de kinderen enthousiast aan de slag met twee opdrachten. Eerst leerden ze wat een smart city is en hoe je dit kan ontwerpen en programmeren in Cospaces. Reza: “De vr-brillen die ze erbij moesten gebruiken waren een ware eyeopener.” Daarna mochten ze met behulp van een handleiding een robotauto’tje in elkaar zetten en programmeren dat deze kon rijden. “Dit vonden de kinderen het leukst.”
Loftrompet
Reza: “De leerlingen vermaakten zich kostelijk, waren ontzettend druk bezig met de lesmaterialen in groepjes van twee, drie of vier. We hebben ook gebruik gemaakt van twee funtology-lokalen wat veel rust gaf. En natuurlijk voldoende volwassenen erbij die hielpen maakte het tot een zeer geslaagd testmoment.” Leerkrachten Anneke en Jaap van De Parel hadden veel lof voor de leerzame invulling en het vlotte verloop van de ochtend. “We zagen 26 geboeide gezichten. Het kon voor ons niet mooier!” Ook achteraf in de auto en in de groep hoorden ze nog erg enthousiaste verhalen.
Reacties van de kinderen
“Wat was het leuk om zo’n robot in elkaar te zetten!”
“Het programmeren van de robot was superleuk, je kan ze ook met elkaar leren te communiceren!”
“De VR-bril was echt het leukste bij het onderdeel smart city”
“Wat was het een leuk en netjes lokaal”
“Hadden wij op onze school ook maar deze spullen, waarom is die school zo rijk?”
“Bart was een hele lieve en geduldige meester, Joyce wist heel veel van het programma af”
“Techniek is veel leuker dan ik had gedacht!”
Begeleiding in het Technolab
Elk Technolab krijgt een coördinator die de groep opvangt, helpt opstarten, problemen verhelpt, aan het einde weer opruimt en afsluit. Op College de Brink is dat Joost Rooda die hiernaast ondersteuning biedt bij techniekvakken. Reza: “Aangezien het Technolab en het lesmateriaal voor de basisschoolleerkrachten nog helemaal nieuw is en wij hen hier aan willen laten wennen, zal Joost er de eerste twee jaar bij blijven om te begeleiden. Op die manier, en met aanvullende training, zullen de leerkrachten zich voldoende gaan scholen om dat zelfstandig te gaan doen in de toekomst. Met ondersteuning van het vo wordt het Technolab uiteindelijk gedragen door het po.”