+31 (0)6 10 99 55 19 info@tauschonderwijs.nl

Home » Nieuws » College De Brink: Het imago van techniek moet veranderen

Nieuws

College de Brink
Bron: Gooi en Eemlander

College De Brink: Het imago van techniek moet veranderen

27 okt 2021

Er zijn steeds meer personeelstekorten binnen de wereld van techniek. Om dit probleem te tackelen, moet onder andere het onderwijs het ‘stoffige’, negatieve imago rondom techniek laten verdwijnen. College de Brink opent daarom woensdag het eerste Technolab van de regio.

“Hij is wel een beetje ziek”, zegt Martijn (12). “Ik hoor hem hoesten.” Op zijn hoofd draagt hij een Hololens waar hij in een virtuele omgeving en patiënt steeds zieker ziet worden. Omstanders kunnen op een groot scherm meekijken wat Martijn precies doet en ziet. “Klopt, de patiënt heeft Covid-19”, reageert zijn techniekdocent Paul Le Maitre. “Hij is al in fase twee. Jij moet hem beter maken. Zie je ook zijn hartslag in beeld verschijnen?”

De Hololens is een van de nieuwe apparaten die in het Technolab van College de Brink in Laren komt te liggen. Woensdag is de officiële opening van het lokaal waar zowel leerlingen van de basisschool als middelbare school in aanraking komen met techniek. Hier kunnen zij ontdekken hoe techniek meer in dan allen het zijn van een timmerman of loodgieter. De drie andere vmbo-scholen uit de regio openen naar verwachting in januari 2022 hun Technolabs.

 

Imago

Zo’n Hololens wordt al gebruikt in verschillende werkvelden”, legt de techniekdocent uit. “Autohandelaren bellen bijvoorbeeld een fabrikant vanwege een defect in de motor. Met de lens kan de fabrikant op afstand meekijken en ook een circkeltje zetten waar het probleem zit. Of denk aan een elektricien die zijn bedrading moet aanleggen en hiermee precies kan zien waar andere leidingen lopen. De leerlingen maken hier in een vroeg stadium al kennis met techniek uit het werkveld.”

Met de Technolabs willen de vier vmbo-scholen de techniek ontdoen van het stoffige, traditionele karakter. “Ouders denken bij technische beroepen dat hun kind onder de grond moet werken”, legt Raymond Kok uit. Hij is projectleider Ster Techniekonderwijs het Gooi. “En vies wordt. Maar techniek is tegenwoordig overal. Kijk naar de apparatuur naast een ziekenhuisbed, de robotarmen in de zorg of het licht en geluid op mediasets. Het imago moet veranderen. Ook omdat er een enorm tekort is aan personeel in de technieksector.”

Om dat probleem te tackelen, moet de doorstroom van het begin tot aan het werkveld verbeteren. Dat begint bij de basisscholen. Sinds 202 moeten zij verplicht de nieuwe module ‘Wetenschap en Techniek’ geven. “Je merkt dat veel leerkrachten van de basisschool zoekende zijn hoe ze dit vak moeten invullen”, legt Kok uit. “Vaak hebben ze weinig affiniteit met techniek, de apparatuur is niet aanwezig of verouderd en ook hier speelt personeelstekort een rol.”

 

 

Zeven werelden

Het Technolab richt zich daarom voor een deel op de leerlingen van basisscholen. De scholen kunnen zich voor een bezoek aan het Tecnolab aanmelden en de kinderen krijgen dan meerdere keren per jaar lessen, van twee uren, over techniek. Dat gaat volgens de didactische principes van ontdekkend en onderzoekend leren. De ene keer werken ze met robotjes, de volgende keer met de 3D-printer en weer een andere keer leren ze vliegen met drones. De lessen zijn gebaseerd op de zeven werelden van techniek. Een van die werelden is de media. “Kijk, zie je die groene muur daar?”, zegt Kok. “Die wordt gebruikt voor als kinderen tv-opnames willen maken, ‘een green screen’. De presentator gaat voor de wand staan en later kan er een andere achtergrond gekozen worden. Of je kan iemand als hologram gebruiken en plaatsen in een ander beeld. Media gebruiken ook zo’n groene wand. In deze regio zit de Mediastad, we moeten onze kinderen natuurlijk wel kennis laten maken met die technieken.”

Volgens Kok is het juist in het Gooi belangrijk om extra aandacht te vragen voor techniek. “Over het algemeen willen ouders uit deze regio graag dat hun kind naar het vwo gaat. Carrière maken”, legt Kok uit. “Met een vmbo kun je dit niet bereiken, zo wordt gedacht. Het is ‘not done’. Daarom promoten we ook met de zin ‘maak het met techniek’. Die is op twee manieren te interpreteren: je bouwt apparatuur en werkt met je handen, maar daarmee kun je óók carrière maken.”

College de Brink gaat het Technolab – naast het project voor basisscholen – ook gebruiken voor zijn eigen leerlingen. In 2019 startte de school al met het vak ‘Funtology’ voor de eerste- en tweedejaars. Daar maakten leerlingen eigen politieauto’s in speelgoedformaat, bouwden bruggen en realiseerden een Virtual Reality Bril (VR-bril). Dat vak gaat College de Brink nu geven in dit nieuwe lokaal, waar leerlingen kunnen werken met de nieuwste apparatuur die ze ook in bedrijven gebruiken. “Eigenlijk wil je het gat tussen het onderwijs en bedrijven zo klein mogelijk maken”, legt Kok uit.

“Als school koop je apparatuur waar je vaak zo’n tien jaar mee moet doen. Maar bedrijven ontwikkelen zichzelf ondertussen door en schaffen ieder jaar nieuwe apparatuur zien. De leerlingen moeten weten hoe ze die moeten gebruiken. Ook hierin proberen we met het Technolab een slag te slaan en als onderwijs niet meer achter te lopen op de bedrijven.”

Om dat ‘gat’ te dichten heeft College de Brink, naast het Technolab, nog andere projecten lopen. 220 vmbo-leerlingen uit de regio denken nu met een bouwbedrijf en een woningbouwcoöperatie hoe ze verouderde flats kunnen verduurzamen. Ze mogen bewoners vragen waar ze tegenaan lopen en medewerkers tijdens een spreekuur om advies vragen. Eind november dienden ze hun ideeën in en wordt er een winnen bekend gemaakt.

Techniek is tegenwoordig overal. Kijk naar de robotarmen in de zorg en het geluid op mediasets.
Raymond Kok

Projectleider Sterk Techniekonderwijs het Gooi

College de Brink

Leeromgeving

Yuverta

Leeromgeving

De Overlaat

Leeromgeving

Bekijk alle
berichten