+31 (0)6 10 99 55 19 info@tauschonderwijs.nl

Home » Projecten » RSG Wiringherlant

TechnoLab

Het verhaal | Het begint allemaal met een doelstelling, een vraagstuk of een visie. RSG Wiringherlant is gevestigd in de dunbevolkte polder in de gemeente Hollands Kroon. Dat brengt als voordeel dat de leerling aanloop naar RSG Wiringherlant soepel verloopt, omdat zij de enige VMBO-school in de wijde omgeving zijn. De uitdaging lag met name op het gebied van het werven van medewerkers en vernieuwing van het onderwijs. Voor potentiële medewerkers zijn de reistijden groot waardoor Wieringerwerf als minder aantrekkelijke werklocatie wordt beleefd. Aan het hoofd van RSG Wiringherlant staat een driekoppige vrouwelijke directie die als doelstelling heeft: hoe kunnen we veranderen om meer medewerkers aan te trekken? Verandering is nodig, zo vinden zij, want ze hebben de enorme drive om het onderwijs beter te maken. Daarvoor is Bureau Pijnenburg in beeld gekomen om strategisch na te denken over de vorm van onderwijs en om docenten te trainen.

Brainstorm

Concept

Wij zijn vanuit onze partner Pijnenburg ingeschakeld om te ontzorgen in het creatie en realisatie-proces voor de leeromgeving. Allereerst voor het interieur van D&P (richting Diensten & Producten) voor het vmbo waar leerlingen o.a. leren vergaderen, etaleren, verkopen en telefoneren. Dat lokaal hebben we zó creatief ontworpen dat Christa van Driel (Afdelingsleider VMBO) dusdanig enthousiast werd dat we voor RSG Wiringherlant ook het Makerslab (gericht op primair onderwijs en voortgezet onderwijs) mochten creëren waarin kinderen kennis maken met de verschillende vormen van techniek. Met die technieken reiken we de keuzes aan voor hun vervolgonderwijs.

Daarna hebben wij in samenwerking met PO onderwijs het Duurzaamheidslab mogen realiseren, waarin RSG Wiringherlant meer wilde doen met duurzaamheid voor groep 7 en 8. Alles rondom wind, zonne-energie, afval en andere duurzaamheidsonderwerpen staan centraal. Tot slot hebben we het Techlab voor de bovenbouw (derde en vierde jaar in de leeftijdscategorie 14/15 jaar) uitgevoerd waarvoor de vraag was om de werkplaats future-proof en aantrekkelijk te maken. In een trending Techlab laten we zien waar leerlingen naar toe kunnen groeien.

Ontwerp

Visualisatie

Het Makerslab was een traditioneel hout/metaal lokaal. We hebben gekeken naar hoe we het lokaal kunnen verbeteren waardoor het innovatiever wordt en aansluit bij de nieuwe manier van lesgeven. Deze methode houdt in dat er een startplek is voor de instructie van de docent van ca. 7 minuten. De leerlingen gaan daarna in kleine groepjes uiteen om zelfstandig te werken en spelenderwijs techniek onder de knie te krijgen. Een docent kan bijschakelen waar nodig. Op deze manier is er meer zelfstandigheid bij de leerling zelf zodat de docenten gerichter kunnen lesgeven. Dit helpt de leerling onderzoekend leren en vragen stellen.

Voor het Duurzaamheidslab is een signing-stijl ontwikkeld met duidelijke iconen die de verschillende onderwerpen binnen duurzaamheid symboliseren.

De look & feel van het Techlab is gebaseerd op een professionele werkplaats door gebruik van ruwe, industriele materialen.  De basis wordt gevormd door de kleuren blauw, groen en oranje ondersteund door grafische prints: een duidelijke zone indeling.

Resultaat

Realisatie

Tausch Onderwijs heeft het creative ontwerp gecreëerd en deze 1-op-1 doorvertaald naar een fysieke belevingsruimte. Van begin tot eind begeleidt een van onze projectmanagers het gehele proces met als doel RSGW volledig te ontzorgen. Van doelgroep denken en nadenken over de klantenreis tot het doorvertalen, engineeren, maatwerkproductie en het monteren op locatie. Belevingsonderwijs van A tot Z!

Project

Specificaties

Klant                        RSG Wiringherlant

Locatie                    Wieringerwerf

Oppervlakte           760 m2

Strategie / Concept / Design / Engineering / Projectmanagement / Grafisch Vormgeving / Productie / Uitvoering

“Het is een verademing om met een bedrijf als Tausch te werken.

Niet alleen vertalen ze de visie van het onderwijs naar een uitdagend en inspirerend lokaal. Ze hebben ook dusdanige vakkennis dat ze dit aanvullen, verbreden, verdiepen in kleurgebruik, signing, op maat gemaakt meubilair en  creatieve oplossingen voor praktische uitdagingen. De kwaliteitsstandaard maar ook de professionaliteit van deze vakmensen maakt dat ik er weer naar uit zie om het volgende project samen uit te gaan voeren.”

Christa van Driel – Afdelingsleider vmbo RSG Wiringherlant

Bekijk alle
projecten