+31 (0)6 10 99 55 19 info@tauschonderwijs.nl

Home » Projecten » Hilfertsheem college

TechnoLab

Het verhaal | Het begint allemaal met een doelstelling, een vraagstuk of een visie. Hilfertsheem College is samen met 3 andere scholen uit regio ’t Gooi op zoek gegaan naar een manier om kinderen enthousiast te maken voor  techniek. Samen vormen deze 4 scholen de regio STO, regio ’t Gooi. Gezamenlijk hebben zij de mooie missie om het technici tekort tegen te gaan en leerlingen door middel van Techno Labs enthousiast te maken voor de verschillende werelden binnen techniek. Binnen deze samenwerking koos elke school haar eigen focusgebied en huisstijl aangevuld met een herkenbare STO uitstraling. Aan Tausch Onderwijs de uitdaging om een belevingsruimte te creëren voor het Hilfertsheem College die aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen. Een belevingsruimte waarin we laten zien hóe mooi techniek is.  Dit door een zo breed mogelijk palet te tonen van wetenschap en technologie. De ruimte moet het onderwijs faciliteren en flexibel zijn om in de toekomst nieuwe lesmaterialen en methodes onderdak te kunnen bieden.

 

.

Brainstorm

Concept

Het concept dat we voor het Techlab in het Hilfertsheem hebben bedacht is een start-stop aanpak, waarin leerlingen van zowel het PO als VO onderzoekend leren via think, design en create. Dit is visueel uitgewerkt in een urban, industriële winkelstraat waar diverse leerrichtingen én competenties worden samengebracht. 

 

Leerlingen starten in het midden van de ‘winkelstraat’ en gaan iets bedenken bij THINK, om het vervolgens zelf te gaan ontwerpen bij DESIGN en ten slotte te maken bij CREATE. Met dit concept zorgen we ervoor dat het een hele praktische ontdekplek wordt voor eigen leerlingen van Diensten & Producten (D&P), Economie & Ondernemen (E&O), maar ook voor leerlingen van het primair onderwijs. De missie van het concept is: laten zien hoe leuk techniek is. In het concept brengen we de 7 werelden van techniek samen. Hier kunnen leerlingen het beste uit zichzelf halen!

Ontwerp

Visualisatie

In het design gaan we voor persoonlijk en warm. Mét een stoere, innovatieve touch. Met de industriële winkelstraat zorgen we voor een WOW-gevoel. Het plezier spat er vanaf als je de ruimte binnenstapt. In het ontwerp is rekening gehouden met een overzichtelijke ruimte zonder dode hoeken, waardoor docenten overzicht hebben. 

Daarnaast hebben we prikkels gedoseerd zodat er voldoende balans is tussen rustige ruimtes en plekken om spelend te ontdekken. Het kleurenpalet bestaat uit geel/oranje tinten met blauw en groen. Geel en oranje zijn enthousiasmerende kleuren die zorgen voor een opgewekt, innovatief uiterlijk. Groene tinten worden ter ondersteuning gebruikt om voor rust te zorgen. En blauw fungeert als afspiegeling van de techniek sector.

Hilfertsheem had recentelijk haar huisstijl laten maken. Op basis van deze huisstijl hebben we een nieuw technolab logo gemaakt en gecombineerd met het logo “maak het met techniek”. Eén zijde van het lab is voorzien van een echte winkelstraat waarin kleine winkels met etalages, balies en volop brainstorm whiteboards zijn verwerkt. In de “create” zone zijn de kasten vormgegeven als een fabriekspand. In een aparte uitbouw is de media hoek waar volop met greenwall gewerkt kan worden. In het lab is gewerkt met flexibele tafels op wielen met grafische voorstellingen en kan de leerling hoog en laag zitten. De leerling staat centraal.  In het volledige lab is de vloer in kleurvlakken verdeeld om de grote ruimte een prettige maatvoering te geven afgestemd op de gebruikers.

Resultaat

Realisatie

Vanuit de school is een projectleider aangesteld Brahim Challouk. Samen met hem heeft onze projectleider de technische tekeningen doorgenomen van het lab en de individuele meubels. Het decoratieplan is besproken en een volledige planning van de werkzaamheden is gemaakt. Met een aantal vaste partners van Hilfertsheem heeft Tausch Onderwijs de totale realisatie verricht.

 

 

Project

Specificaties

Klant                        Hilfertsheem College

Locatie                     Hilversum

Oppervlakte           650 m2

Strategie / Concept / Design / Engineering / Projectmanagement / Grafisch Vormgeving / Productie / Uitvoering

Bekijk alle
projecten