+31 (0)6 10 99 55 19 info@tauschonderwijs.nl

Home » Projecten » Assink

TechnoLab

Het verhaal | Het begint allemaal met een doelstelling, een vraagstuk of een visie. Het Assink Lyceum, een vmbo school in Eibergen, heeft bij Tausch Onderwijs de vraag neer gelegd om een moderne upgrade voor de leslokalen te creëren. Een leeromgeving die aansluit bij twee verschillende doelgroepen. De leeftijd van gebruikers van het Techno Centrum is uiteenlopend van 10 jaar t/m 15 jaar. Tijd voor een upgrade van het schoolgebouw uit de jaren zestig waarin we kiezen voor de juiste beleving die aansluit bij zowel bovenbouw basisschool- én voortgezet onderwijs leerlingen.

Brainstorm

Concept

Om de juiste beleving te creëren voor zowel de basisschool- én de voortgezet onderwijs leerlingen is gekozen voor het opsplitsen van twee ingangen. De ingangen zijn perfect afgestemd op de leeftijdscategorieën met de juiste tone of voice. In het kader van de doorlopende leerlijnen worden leerlingen van bovenbouw basisschool ontvangen met een duidelijke looproute. We creëerden een visueel lijnenspel op de vloer, zodat leerlingen gemakkelijk hun weg vinden naar de leslokalen.

Ook de eigen leerlingen van Het Assink lyceum maken gebruik van de nieuwe lesomgeving. In het eerste lokaal met tribune vindt de start/stop plaats voor elke groep leerlingen. Hier ontvangen zij een korte instructie waarna zij uit elkaar gaan in verschillende groepjes. In een uitdagende omgeving kunnen zij werken in het interessante brede werkveld van techniek, handvaardigheid en machinerie.

 

Het trappenhuis wordt gebruikt als podium om gemaakte technische bouwsels tentoon te stellen. In ons concept kan iedere leerling kiezen voor de prettigste werk- en leshouding door naast een vast lokaal voor ICT, ook moderne poefjes op te nemen. Gemakkelijk om aan te schuiven bij grote groepen. Er is een greenscreen zone. Daarnaast zijn er legotafels te vinden, hoge en lage zitmeubels.

Ontwerp

Visualisatie

Het uitgangspunt voor het Design is de huisstijl van Het Assink lyceum. In het logo vormt een lijnenspel van cirkels de basis. Deze zijn vrij vertaald naar kleurrijke lijnen als looplijnen. 

In alle lokalen zijn illustraties opgenomen die de specifieke programma’s visueel benadrukken. Bij handvaardigheid een spel van verfrollers en spetters. Bij ICT een spel van eentjes en nullen. Bij de lego hoek is de robot in lego afgebeeld. In de machinerie zijn stoere foto’s opgenomen van hout en van de bewerking van hout.  Door alle ruimtes is gewerkt met herkenbare pictogrammen die voor de doelgroepen direct tot de verbeelding spreken.

Resultaat

Realisatie

De school had een divers projectteam samengesteld waarin leerkrachten uit praktijk, theorie en handvaardigheid vertegenwoordigd waren. Samen met de leiding en een facilitaire vertegenwoordiger. Als projectteam is in meerdere sessies besproken welke wenselijke manier van lesgeven iedereen voor ogen had. Deze input is gebruikt om te komen naar een debriefing, schetsontwerp, voorlopig ontwerp en tot slot definitief ontwerp. 

Assink gaf de voorkeur aan een gefaseerde realisatie ten opzichte van één moment van realisatie in een schoolvakantie. Op deze manier konden leerlingen in een vroeg stadium al genieten van de mooie tussentijdse stappen! Een gewenste langere executie-tijd heeft dus ook zo zijn voordelen.

 

Project

Specificaties

Klant                        Assink Lyceum

Locatie                    Eibergen

Oppervlakte           650 m2

Strategie / Concept / Design / Engineering / Projectmanagement / Grafisch Vormgeving / Productie / Uitvoering

“Ik ken geen andere partij die vloeren, wanden, beleving zo kan combineren als Tausch Onderwijs. Het eindresultaat: WOW! 

Er is maximaal gebruik gemaakt van de ruimte, functies, opslag, beeld: één mooi geheel. Tausch Onderwijs is in staat erg snel te kunnen schakelen. Van briefing tot totale inrichting, de functionaliteit van meubels. Tausch Onderwijs heeft alles in huis. “

Wendy Colenbrander Bonhof – Hoofd facilitair & huisvesting bij Stichting Portuur (Staring College + Assink lyceum)

Bekijk alle
projecten